PR новини

10 тенденции, които да следите през 2017

1. Традиционните прессъобщения не работят
Преди прессъъобщението беше най-бързия начин за разпространение на информация до медиите. Днес, много по-работещо е да си създадеш новината като я публикуваш на собствения си сайт, блог и в социалните мрежи. След това журналистите сами ще „хванат“ новината и ще я разпространят, създавайки собствено съдържание, което да е по-подходящо за тяхната специфична аудитория. Oсвен това ще избегнете забраните и ограниченията, които Google налага за сайтове, които дублират информация, слагат препратки и тн.


2. Нов фокус: изграждането на личен имидж
Една от най-новите тенденции в ПР-а е изграждането на персонален имидж чрез демонстриране на експертност в дадена област. Идеята е да спечелите вниманието и доверието на своята публика като показвате задълбочени знания в сферата, в която работите. Можете да го напривите чрез публикуване на статии, блог постове, email нюзлетър или образователни видеа.

 

3. Нетрадиционно съдържание

Потребителите стават все по-капризни за съдържанието, което им привлича вниманието. За щастие, през 2017-та ще имате все повече различни интересни възможности да споделите своите новини. Естествено, социалните мрежи ще останат основния канал за публикуване на информация, но тенденциите са все повече съдържанието да се интегрира в промотирани постове във Facebook, Тwitter, спонсорирани ъпдейти в Linkedin или Google Adwords кампании. Друг нестандартен подход е привличането на инфлуенсъри в сферата, които да дообогатят съдържанието с цитати и интервюта или да го споделят със своите последователи, за да генерират по-голяма публичност и достоверност на вашата информация.

 

4. Цифрите са важни

През последните години, с навлизането на технологиите, събираннето на данни и отчитането на резултати стана все по-лесно. Това ще бъде тенденция и в ПР комуникациите в следващата година. Цифрите и данните са определящи за всяка ПР кампания, защото те създават профила на таргет аудиторията, на база на статистиката, която сте събрали за нея, размерът на обхвата на съдържанието, което публикувате и тн.

 

5. Лични отношения

Без повече масови мейли. Трябва да изградите лични отношения с всеки партньор, неправителствена организация, медия и други, които са важни за вас, ако искате съдържанието ви да бъде публикувано бързо и то да стига до правилните хора. Ако искате да изпъкнете сред конкуренцията и да привлечете вниманието им, първо се свържете с тях в социалните мрежи. Винаги, когато им изпращате мейл, включете нещо свързано с последната ви комуникация с тях, за да им припомните кои сте и да поддържате отношенията си с тях.

 

6. ПР специалистите ще трябва да разширяват уменията си

Знаете, че успещните ПР специалисти трябва да пишат отлично, да са креативни, да умеят да организират събития, да поддържат баланса мецжду всички заинтересовани страни и тн. Но това вече не е достатъчно. За да е истински добър един ПР консултатн, той трябва да е в крак с всички нововъведения в социалните мрежи, content маркетинга и стратегиите в дигиталните медии. Границата между така наречените „earned“ и „оwned“ медии вече е размита, така че ПР специалистите трябва да ги комбинират с „paid“ медии, за да постигнат успешни резултати на кампаниите си.

 

 7. ПР в реално време

Вече нямате няколко дни за реакция. Сега имате броени минути. Точно така, отговорите в реално време ще бъдат тенденция в ПР комуникациите следващата година. Потребителите свикнаха да получават отговори от брандовете веднага и да организират бързо кампании и събития и вие ще трябва да отговорите на очакванията им. Да бъдете постоянно в социалните мрежи или да наемете някого, който да бъде там вместо вас е добър начин да започнете с „ПР в реално време“.

 

 8. Разказване на истории с визии

Средно всеки интернет потребител гледа 32 видеа на месец и има 74% прираст в усвояването на информация след гледането на видео. Тези данни са достатъчна причина да започнете да използвате видеа и други визуални инструменти – визии и слайдшоу- във вашите ПР кампании тази година.

 

 9. Измерете успеха си

Данните като импресии, споделяния, лайкове, споменавания и сваляния могат да ви покажат точно колко успешна е била кампанията ви. За щастие, повечето дигитални канали и социални мрежи вече позволяват проследяването на тази информация.

 

 10. „Естествена реклама“

Интересна алтернатива на конвенционалната реклама е така нареченото „естествено рекламиране“, в което вие плащате, за да поставите реклама в публикация, която съответства и си пасва с оригиналното съдържание и формата на статията и медията, в която се публикува.


 

Author


Avatar