PR новини

Жените в света на бизнеса, ПР и комуникациите


 Оказва се, че ПР е професия, в чието развитие жените имат не просто равностойно, а водещо отношение и примерът на жените в ПР трябва да бъде показван и стимулиран като практика и в други сектори на икономиката.

 Основни изводи от данни на проучване на БДВО (Българско дружество за връзки с обществеността) от миналата година сочат, че съществува доминация на жените (78,2%) сред българските ПР специалисти, спрямо мъжете (21,8%), което е в синхрон с тенденцията в европейски мащаб. В изследването са участвали 299 професионални комуникатори, от които 65 журналисти и 234 ПР специалисти. При журналистите налице е феминизация на професията, като броят на жените е нараснал с 5,7% за последните няколко години.

 Тенденциите в светове мащаб показват, че през последните години ПР агенции, които са ръководени от жени, са по-успешни отколкото тези, притежавани от мъже. Накратко, ПР набира репутация на професия, която се отдава изключително добре на жените. В същото време, при анализ на 250 ПР фирми, Holmes Report откри, че малко от жените в сектора заемат ръководни позиции, повечето от тях са служители.

 От десетте най-големи ПР компании в световен мащаб само няколко се ръководят от жени (Сюзън Гилкрист от Brunswick Group, Маргъри Краус от APCO и изпълнителния директор на Porter Novelli, Карън Ван Берген). Това може би се дължи на факта, че мъжете са все още възприемани като бизнес лидери във всички сектори. Въпреки, че в сферата преобладава тенденцията за повече мъже лидери, се оказва, че периодите на най-голям растеж и успехи се дължат на увеличения брой на жените в професията. Това може би се дължи на факта, че жените като цяло са възприемани като по-добри комуникатори, поемат по-премерени рискове и работят по-добре в екип отколкото самостоятелно. Това също обяснява и защо сравнително малко жени стигнат до върха. Тези черти могат да направят жените добри служители, но не биха могли да им помогнат да стигнат до високи постове.

  За да могат жените да си проправят път към водещи позиции в ПР агенциите, мениджърите им трябва да ги видят в ролята не само на добри комуникатори, но и като добри ръководители на проекти, които умеят да водят преговори и не се страхуват да поемат рискове. Успехът на PR агенциите ръководени от жени и дамите, които са изпълнителни директори в големи компании са доказателство, че това е напълно възможно. Като цяло, картината е много вдъхновяваща: жените се справят страхотно както в световните агенции, така и като ръководители на собствени бутикови фирми.

 Ето няколко жени – гурута в света на ПР, които да следите в Twitter, ако искате да се учите, да почерпите вдъхновениe или да сте в крак с тенденциите в сферата:

1. @prsarahevans Основателят на Twitter чатове #journchat и #commentz – Сара Евънс определено е сред от най-големите имена в индустрията, които трябва да знаете.

2. @dbreakenridge Ако все още сте студент или начинаещ в професията, проф. Дейдре Брейкенридж ви дава възможността да зададете всички въпроси, които ви интересуват в сферта в #PRStudChat. Тя е и автор на няколко големи PR книги, включително PR 2.0 и “Putting the Public Back in Public Relations”

3 .@prtini Основателят на @GebenComm, Хедър Уалинг работи с компании от Fortune 500, за стартиращи компании и НПО-та. Последвайте я в # pr20chat, за да научите повече за пресечната точка на ПР и социални меди.

4. @AKRPR Интересувате се от ПР на знаменитости? Погледнете зад кулисите като последвате Аманда К. Руиси, собственик на развлекателна агенция, специализирана в работата със знаменитости.


 

Author


Avatar