Маркетинг

Маркетинг грешки на предприемачите

Всеки предприемач прави грешки в началото, важното е да се стремиш да правиш колкото се може по-малко. За стартиращите бизнеси е изключително важно да положат правилно основите на маркетинг стратегията си – да изберат ключовите си послания, да дефинират точно таргет аудиторията си и да определят каналите, по които ще достигнат до нея. 


#1 Нямате уебсайт или страница в социалните мрежи

Няма значение в коя сфера е бизнесът Ви – със сигурност имате нужда от уебсайт. Това е визитната Ви картичка онлайн, мястото, където можете да представите продуктите или услугите си и където потенциалните клиенти могат да научат повече за бранда Ви. За разлика от физическия Ви магазин или офис, уебсайтът Ви е отворен за посетители 24/7 – това означава, че потребителите могат да Ви намерят по всяко време и от всяко място.

С онлайн инструментите, които вече са достъпни за всички, създаването на уебсайт не е нито трудно, нито скъпо. Създаването му дори може да Ви спести пари, защото ще имате възможност да прилагате нискобюджетни маркетинг техники  – да създадате продажбена фуния, да поддържате редовен блог, в който да давате допълнителна задълбочена информация за продуктите или услугите си, да споделяте изображения и видеа, да правите онлайн промоции и др. Създаването на профил или страница в социалните мрежи прави бизнесът Ви дори още по-достъпен и го доближава още повече до клиентите Ви, защото чрез тях можете да общувате с тях всеки ден като им представяте новини от сферата Ви, търсите обратната връзка и отговаряте веднага на запитванията и проблемите им.


#2 Опитвате се да продавате на всички


Ако мислите, че всички са Ви потенциални клиенти, то на практика Вие не таргетирате никого и има голяма вероятност да се провалите. Всеки бизнес трябва да започне с малка група от хора, към която да насочи посланията си – специфична, таргетирана аудитория, а след това да пристъпи към разширяването й. Не се изкушавайте да започвате с широка аудитория – при големите брандове това работи, но не и при стартъпите. Определянето на Вашия специфичен и конкретен таргет ще Ви помогне да дефинирате и ключовите послания за продукта или услугата Ви, които ще стоят в последствие в основата на маркетинг стратегията Ви.


 #3 Нямате ясно дефинирани ключови послания

Преди да инвестирате време, пари и усилия в прилагането на някоя маркетинг техника трябва много трябва първо да изградите уникална идентичност на бранда си – какъв е имиджът, който искате да изградите пред бъдещите си клиенти? Какво разграничава продукта или услугата Ви, кое е конкурентното й предимство? Именно уникалността е това, което Ви прави интересни за аудиторията Ви. Тя ги кара да изберат Вас пред конкурентите. Опитайте се дефинирането в няколко кратки изречения това, което правите и как то ще помогне на клиентите Ви – ще ги направи по-щастливи, ще улесни ежедневието им и тн. 


#4 Използвате грешни комуникационни канали


Съществуват множество маркетингови канали, които можете да използвате, за да достигнете до клиентите си, но не всички те работят добре за Вашите послания и аудитория. Изключително важно е да разбирате добре таргет клиентите си, за да знаете къде можете да ги намерите и как да ги заинтригувате. Възможно е да имате повече от една аудитория и всяка от тях да има различен комуникационен канал. Трябва да познавате спецификите на всяка от възможностите, за да можете да прецените правилно коя в подходяща за Вас и ще Ви донесе най-добри резултати и кои са тези, които трябва да избягвате в стратегията си. 


 #5 Преследвате конкурентите си

Важно е да познавате конкурентите си и да следите действията им, но в никакъв случай не трябва да ги повтаряте. Направете си изводи, извлечете ползи за бизнеса си, поучете си от грешките им и намерете начин да справите по-добре, но не копирайте. Наистина ли сте сигурни, че те правят всичко правилно? Конкурентите Ви може да имат по-големи бюджети и повече служители, но нямат Вашата страст, Вашето ноу-хау и конкурентно предимство. 

#6 Не разпределяте бюджета си правилно

Успешната инвестиция в маркетинговата кампания изисква прецизен баланс. Влагането на големи суми в реклама преди да сте опознали задълбочено таргет аудиторията ви, може да създаде проблеми. От друга страна, инвестирането на твърде малки суми ще ви донесе малки резултати и малко данни, за да си оформите значими за вас самите заключения за потребителите ви. Направете си годишен маркетинг план и внимателно разпределете предварително средствата, които възнамерявате за всеки от каналите, в които сте избрали да се рекламирате. Така ще сте сигурни, че ще поддържате постоянен баланс и няма да изпаднете в ситуация, в която нямате средства за маркетинг на нещо важно като нов продукт или актуална промоция. Ако го съставите и изпълните правилно, правилно разпределения бюджет може да Ви помогне да създадете дълготрайни взаимоотношения с клиентите си.

#7 Не анализирате постигнатите резултати

Когато инвестирате в маркетинг, трябва внимателно да проследявате всичко, което правите. Ако не знаете как е реагирала аудиторията на действията Ви, няма да знаете какво трябва да се промени и на какво да заложите занапред. Всяка кампания, която провеждате онлайн, трябва да се следи от проследяващи кодове, пиксели или UTM тагове. В офлайн кампаниите си включвайте ваучери за отстъпка, които да можете да проследите, анкети за обратна връзка от клиентите и др. И най-важното – както в офлайн, така и в онлайн кампаниите, винаги планирайте ход, с който да накарате потребителите да се върнат отново. 

Всички гореизброени грешки могат да бъдат избегнати стига да направите задълбочена подготовка преди да осъществите маркетинг стратегията си и да вървите напред с малки, но добре премислени стъпки. 


 В случай, че имате нужда от помощ или консултация за изготвянето на маркетинг стратегия и реализацията й, не се колебайте да се свържете за безплатна консултация със специалистите от екипа на TrustPoint Agency.

 

Author


Avatar