Дигитален маркетинг

Facebook страница или корпоративен блог?

Често наши клиенти ни задават въпроса: „В кое е от двете е по-добре да инвестирам за бизнеса си – Facebook или поддръжка на фирмен блог?“. Много от тях считат, че  онлайн маркетинг стратегията им трябва да включва едното или другото, а не задължително и двете. Facebook им се струва като по-лесен за управление и по-евтин канал в сравнение с поддържането на качествен корпоративен блог. Но истината е, че Facebook (и останалите социални мрежи) и блогът трябва да се допълват и да си помагат, а не да се изключват.


Блогът е гръбнакът на онлайн маркетинг стратегията Ви 

Добре поддържан блог трябва да стои в основата на онлайн присъствието Ви.Това е Вашата възможност за покажете експертиза чрез публикуване на добре подготвено професионално съдържание по теми, които живо интересуват читателите Ви – Вашите потенциални клиенти. Активният блог поддържа уебсайта Ви „жив“ и го прави по-привлекателен за търсачките. По този начин всеки, който активно търси информация по темата, бързо и лесно ще Ви открие и ще научи повече за продуктите и услугите Ви. Освен това поддържането на корпоративен блог Ви кара постоянно да се вдъхновявате за нови теми, които биха заинтригували читателите Ви, което пък Ви поддържа постоянно в крак с иновациите в сферата, в която се развивате.

Социалните мрежи са сърцето на всеки бизнес

Facebook също определено има своите предимства – безплатно и лесно е да се създаде фен страница. Всеки месец във Facebook има над 1.86 милиарда активни потребители и те стават все по-значими за бизнесите със своите „харесвания“. Социалната мрежа Ви дава възможност да споделяте абсолютно всичко значимо за Вас – от работния процес, през мисъл, която Ви е вдъхновила до нов продукт, който пускате на пазара. Тя прави връзката с клиентите Ви още по-силна и придава на бизнеса Ви човешки облик. Възможностите за директна комуникация с клиентите и анализ на поведението им, правят Facebook идеална платформа за повечето бизнеси.
Но колкото повече неща потребителите харесват, толкова по-малък е органичният обхват на всяка отделна страница – просто няма как всички да видят всичко. Колкото по-популярен става Facebook, толкова по-малко вероятно е потребителите да видят точно Вашия пост. Затова все повече страници използват спонсорирани постове, за да са сигурни, че ще достигнат до своя таргет. Но това не се харесва на част от хората, които са инвестирали усилия години наред, за да изградят своята фен страница и публика в социалната мрежа и те предпочитат да не инвестират в нея. Други установяват, че техните потенциални клиенти не са във Facebook и предпочитат да използват други платформи като LinkedIn или Тwitter, за да достигнат до тях. В зависимост от естеството на бизнеса Ви трябва да помислите кой канал е най-подходящ за Вас – трябва да сте там, където са активни таргет потребителите Ви.

Социални мрежи + корпоративен блог

След като определите подходящите социални платформи за бизнеса Ви, обвържете блога с профила си в социалната мрежа. Споделяйте линкове към всяка нова публикация с феновете си, извличайте интересни цитати, създавайте графики и видеа, за да илюстрирате най-полезната информация, за да я представите в различни формати. Првърнете блога си в библиотека на съдържанието си и го споделяйте с потребителите чрез профилите си в социалните мрежиИмате нужда от помощ в създаването  и поддържането на корпоративен блог или профил в социалните мрежи? Екипът на ТrustPoint Agency е специализиран в създаването на онлайн съдържание – свържете се с нас за подробности.

.

 

Author


Avatar