Дигитален маркетинг

Тенденции в дигиталния маркетинг за 2018-та година

Всеки, който търси начини да промотира продукт или услуга или да увеличи разпознаваемостта на бранда си, знае, че трябва да се обърне към инструментите на дигиталния маркетинг. В дигиталната сфера промените са изключително динамични и всяка година се забелязват определени тенденции, които трябва следите. В следващите редове ще ви подскажем какво да очаквате през 2018-та.


Продължавайте да сте активни в социалните медии

Бизнесът трябва да продължава да проявява активност във всички социални канали през 2018г. Социалните медии продължават да развиват своите функционалности и възможностите, които предлагат и това прави още по-важно бизнесът ви да е онлайн по всяко време.  Въпреки това, 2018-та е годината, в която трябва да започнете преосмисляне на маркетинговата си стратегия за социалните медии. Време е да опитате нещо ново и да изпреварите тенденциите преди всички останали.

Едно добро предложение за тази година е възможността за излъчване „на живо” от събития, конференции и др. Това предоставя възможност на компаниите да се рекламират по нестандартен и абсолютно безплатен начин, защото всеки фен на страницата ще получи индивидуално известие, че вие сте live в момента.

Вие ще се промотирате „в действие” и вашите почитатели в социалните канали ще научат за представянето на вашия нов продукт или услуга без да са необходими допълнителни усилия от ваша страна. Можете да включите видеото „на живо” и за да заснемете обстановката в офиса, да направите кратки интервюта със служителите си, да отпразнувате дадено събитие или др.

Разработване на силен маркетинг чрез съдържание

Маркетинът чрез съдържание ще доминира още повече през следващите месеци.  Традиционната реклама все повече остарява, така че потребителите ще искат да научават за нови продукти или марки чрез съдържание. Те предпочитат да гледат кратък видеоклип или да прочетат публикация в блог, отколкото да бъдат заливани и с директни реклами.

Когато говорим  за силна маркетингова стратегия за съдържание, трябва да действате на всички фронтове – не разчитайте само на писмени или визуални материали, осигурете микс от различни неща. Това отново ви връща обратно към социалните медии, тъй като точно там трябва да представите по-голямата част от информацията. Ключът към страхотно и завладяващо съдържание е да измислите неща, които хората не са виждали или чели преди. Ако просто надскочите това, което правят вашите конкуренти, то това няма да е достатъчно. Бъдете смели и помислете за оригинални идеи, които предлагат нещо ново на потребителите.

Увеличeте усилията си за имейл маркетинг

Имейл маркетингът беше в известно затишие, но сега отново е един от най-ефективните дигитални маркетингови инструменти. Това се дължи на факта, че това е техника с ниска цена,  а с висока възвращаемост. Причината за повишената му ефективност напоследък се дължи на възхода на мобилните устройства. Днес всеки има телефон или таблет с приложение за електронна поща и получава известие за получените имейли, което може веднага да отвори.

Целта ви за 2018 г. е да разширите списъка си с имейли като накарате повече хора да се регистрират за онлайн бюлетина ви. Как можете да го направите? Най-добрият подход е да бъдете прозрачни и честни с потребителите. Кажете им какво реално ще получат като се регистрират за вашия бюлетин и направите така, че той да бъде действително интересен и полезен. Много отдавна спам имейлите с директна реклама спряха да работят. Сега хората искат да получат полезна информация –  трикове, съвети, актуални събития и др. Комбинирайте имейл маркетинга със маркетинг на съдържанието – в нюзлетъра може да включите част от блог публикациите си и по този начин да насочите потребителите към уебсайта си.  Предоставяйте им полезно съдържание – да решава даден техен проблем, да им дава ценна информация и тн, но също така е свързано с ваш продукт или услуга. По този начин ще започнете да генерирате повече клиенти и да реализирате повече продажби.

Оптимизирайте уеб сайта си за гласови търсения

Една от големите потребителски тенденции през 2017 г. беше появата на интелигентни говорители и виртуални асистенти. Amazon Echo и Google Home бяха двете най-активни платформи в услугата.

Хората се радват на тези продукти, тъй като те позволяват да търсите неща просто като задавате въпрос, а платформата отговоря като ви показва най-добрите резултати. Следователно, нашият съвет е през 2018-та да оптимизирате уебсайта си за гласови търсения. Преди всичко трябва да се съсредоточите върху ключови думи и фрази, които вашите потребители биха използвали често. Тези устройства стават по-популярни и със сигурност трафика от този тип търсене ще се увеличи през следващите месеци.  Вие не трябва да го пропускате, а да оптимизирате този тип търсене на уебсайта си.

Направете всичко мобилно

И накрая, но не на последно място, трябва да направите дигиталния си маркетинг изцяло мобилен през 2018 г. Всичко, което правите, трябва задължително да бъде напълно оптимизирано за мобилни устройства. Това важи за уебсайта, съдържанието, рекламите ви – всички ваши онлайн активности.

В текущия момент е просто непростимо да не се погрижите за мобилните потребители. Повече хора разглеждат интернет и социалните медии на телефона си, отколкото настолните компютри – те са мнозинството в наши дни! Ако вашия бранд не е подготвен за това, това ще му се отрази изключително негативно, защото ще пренебрегнете цяло едно дигитално поколение.

Да обобщим: тези пет съвета ще ви помогнат да разработите печеливша дигитална маркетингова стратегия през 2018 година. Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да опитате нови техники и инструменти, които все още не са толкова популярни – именно това ще ви направи по-добри и ще ви разграничи от конкуренцията.

Author


Avatar