Дигитален маркетинг

Тенденции в дигиталния маркетинг през 2021 година

За да съставите правилната маркетингова статегия за Вашия бизнес през настоящата година, е важно да сте запознати с всичко, което предстои и да знаете накъде да се насочите в дългосрочен план.

Предизвикателствата, пред които 2020 г. ни изправи надминаха и най-смелите прогнози за развитието на дигиталния маркетинг. Бързите промени принудиха собствениците на бизнес да пренесат огромна част бизнеса си и комуникацията с клиенти онлайн. Ако някой е изпитвал съмнения относно нуждата от активно поддържани канали в интернет, то изминалата година доказа повече от всякога, че бъдещето е в дигиталното пространство. Всеки бизнес, който иска да бъде конкуретноспобен и да запази позициите на пазара не може да си позволи да пренебрегне тези трендове. В следващите редове ще Ви разкрием тенденции, които вече са набрали сериозна скорост, защото инструментите и статегиите зад тях са показали недвусмислени резултати, както и предстоящи промени, които да очаквате през 2021.

#1. Дигитализацията се превърна в една от основите на бизнеса
След всичко, което се случи през 2020 година заради COVID-19, дигитализацията несъмнето се затвърди като основа на бизнеса. Дигиталното пространство позволява на клиентите да намират марката по всяко време на денонощието и моментално да получават информация за най-новите и предложения. Основните прогнози на експертите за 2021 година включват още по-бърза обратна връзка и възможност за комуникация с бранда през всички канали, както и по-оптимизирано потребителско преживяване.

#2 Достигане на клиенти в домашна среда 
Доказано, е че човек не задържа вниманието си повече от 3 секунди върху нещо, което не привлече веднага интереса му. През 2020 година значително се увеличи делът на хората, които прекарват по-голяма част от времето си у дома. Поради затварянето на множество търговски обекти и пренасянето на пазаруването почти изцяло в електронна среда, конкуренцията за внимание между марките нарасна. Това се дължи на факта, че решението за покупка от страна на потребителите зависи от това как компаниите управляват дигиталното си присъствие. Следователно правилното позициониране на стока или услуга оказва важна роля за привличане и задържане на клиенти. Леснодостъпността също е от ключово значение –  комуникацията и процесът на продажба трябва да се осъществява бързо и безпроблемно. Повечето потребители взимат решение за покупка след предварително проучване като четене на коментари и рецензии за продуктите и все по-рядко пазаруват импулсивно. Затова когато представяте Вашия продукт или услуга, трябва да поставяте фокуса върху ползите в настоящата среда и начин на живот.

#3 Персонализацията на връзките с клиенти
Личният подход към всеки клиент придобива все повече тежест. И ако досега само малките и средни фирми залагаха на този подход, то напоследък тенденцията в бизнес пространството е за “масова персонализация”, дори и при големите компании. С помощта на огромното количество данни, които всеки бизнес притежава за своите клиенти, много по-лесно може да се изгради стратегия, която да представи на клиента това, което той иска да види в съответния момент и то да е изцяло индивидуално спрямо неговите нужди и изисквания. Ценните познания на специалистите по дигитален маркетинг могат значително да допринесат за това и с подходящо подбрани техники и добре координиран подход бизнесът Ви може осезаемо да повиши онлайн продажбите си. 2021 година ще окаже натиск върху организациите да увеличат средствата, които инвестират в дигитален маркетинг, за да затвърдят позициите си и да бъдат конкурентноспособни.

#4 Излъчване на Live събития
Налагането на забрани и промени по отношение на провеждането на социални събития като концерти, изложби, семинари и бизнес срещи накара тези отрасли да предложат изцяло нови и интерактивни подходи, които да повишат ангажираността на публиката като по този начин всеки да може да стане част от изживяването в комфорта на собствения си дом. Функциите да живото излъчване на платформи като Facebook и Instagram доказаха важността си и бизнесите показаха, че дори в условия на пандемия клиентите продължават да са на първо място за тях – консултации с експерти, приятни представления и показване на работата “зад кулисите” представи нова гледна точка и допринесе за положителното изграждане на имиджа на бизнеси от различни отрасли. Освен видео събитията, се затвърди и аудио комуникацията – през 2020 г. 37% от хората в САЩ са слушали поне по едно излъчване на Podcast на месец. Разбира се тази тенденцията варира спрямо територията, върху която се разпространява, но бизнесите трябва да вземат под внимание увеличения интерес към този формат, най-вече от страна на по-младото поколение. Възможностите на практика са неограничени, защото всяка компания може да представи интересни теми, с които да  ангажират слушателите си.

#5 Работата с микро инфлуенсъри ще окаже важна роля
Обикновено микро инфлуенсърите се определят като група, която има 1 000 – 10 000 последователи. За разлика от големите мега звезди, те достигат до по-тясна и сегментирана аудитория, което позволява по-добро позициониране на продуктите и услугите на брандовете. През 2019 година инфлуенсър маркетинга се оценява като индустрия, която е генерирала 8 билиона долара в световен мащаб. Тенденцията е сумата да се увеличи до 15 билиона долара до края на 2022 година. Все повече маркетолозите осъзнават значимостта на инфлуенсърите, които притежават по-малка публика и насочват своите клиенти към този вид колаборация. Причината е, че  микро инфлуенсърите предпочитат да представят висококачественото социално съдържание, а лоялността и оценките на последователите е по-висока, защото се залага на личната и честна преценка, а това засилва успешното предаване на ключови послания на бизнесите. Разбира се, разрастването на микро каналите не е изключено, но когато един бранд има стабилна връзка с публиката, той натрупва постоянни позиции и затвърждава връзките си с потребителите.

#6 Съдържание изпълнено с позитивна енергия
Според проучване на Американската психологична асоциация поколението Z показва видимо повишение на проблеми свързани с психичното здраве в сравнение на предходни години. Промяната на цялостното възприятие за заобикалящата ги среда несъмнено влияе върху менталното им състояние. Времената драстично се променят и сега повече от всякога е препоръчително бизнесите да поднасят приятно съдържание, което да предизвиква положителни емоции у потребителите.

Представянето на каквито и да е прогнози се на практика се превърна в смело и почти авантюристично. За да сте сигурни, че сте достигнали максимални резултати, увечете се, че разполагате с най-добрите маркетингови решения, които отоварят на последните тенденции в сферата и са изцяло съобразени с нуждите на Вашия бизнес.

Author


Avatar